papegaai.punt.nl
Een papegaai is geen kat !!

Beste mensen,

Steeds vaker krijgen wij een mailtje met de vraag of wij een oplossing weten hoe een nieuw aangeschafte papegaai een knuffeldier wordt, deze mensen hebben dan een papegaai gekocht en verwachten binnen een week dikke vriendjes te worden met de nieuw aangeschafte vogel die voordien meerdere eigenaren heeft gehad. Deze mensen die vaak nog nooit geen vogel hebben gehad weten helemaal niet wat ze aanschaffen en wat ze kunnen verwachten van een papegaai, hieronder wil ik u enkele tips geven voor de eerste weken wanneer u een papegaai aanschaft, wat u wel en niet moet doen.

 • Ten eerste dit even.......wilt u een knuffeldier, een papegaai die u wilt knuffelen en wilt vertroetelen, ga dan even naar een speelgoed zaak en koop daar een plastic opblaas papegaaitje of een pluizen knuffel papegaaitje, voor deze categorie mensen is namelijk een levende papegaai niet geschikt en moeten er ook nooit eentje aanschaffen, een papegaai is geen knuffeldier.
 • Mensen die nog nooit een papegaai hebben gehad in hun leven raad ik altijd aan om dan eerst een valkparkiet aan te schaffen of een agapornis, niet vanwege dat men deze vogels wel mogen verklooien maar vanwege dat deze vogels iets makkelijk in omgang zijn dan een papegaai, een valkje en agapornis hebben ook een goede opvoeding nodig maar het geluid dat ze produceren is wel iets anders dan een papegaai, veel mensen kunnen zelfs deze twee vogels nog niet opvoeden laat staan een papegaai, kaketoe, amazone of ara. Leer eerst de beginselen om een dergelijke vogel op te voeden, ga niet gelijk voor een papegaai, maar doe het eerst rustiger aan en schaf eerst eens een valkparkietje aan, deze leven pakweg een jaar of 12 tot 13 en sommigen iets meer, je weet dan ook wat het is om langdurig en voor vele jaren een vogel in huis te nemen, wat voor rommel deze kan geven, wat voor opvoeding je moet gebruiken en welke voeders goed zijn. Een papegaai leeft namelijk als het goed is een jaar of 60 tot 70 en je zult je hele leven vast zitten aan een vogel en als je niet weet wat een papegaai is dan zul je de opvoeding verkeerd doen en dan na een jaartje de papegaai weer weg doen..........een papegaai is GEEN weggooi artikel, een papegaai heeft OOK gevoelens en een papegaai KAN OOK trauma's krijgen met alle gevolgen vandien, wij mensen denken dat wij superwezens zijn en dat wij boven de natuur staan en dat wij dieren mogen gebruiken en misbruiken, willen wij van ons aangeschaft diertje af dan verkoop je hem toch gewoon.....mensen die zo denken moet eerst zelf geholpen worden en eigenlijk moeten deze mensen nooit geen dieren meer aanschaffen.

Voor mensen die een papegaai willen aanschaffen heb ik onderstaande tips:

 • Lees zoveel mogelijk over het soort en huisvesting op het internet, zo ook de opvoeding.
 • Lees ook verhalen van mensen die zulke vogels reeds jaren hebben.
 • Ga niet over 1 nacht ijs, denk er goed over na, je schaft namelijk wel een papegaai aan die jou overleeft.
 • Ga naar een goede kweker en laat je voorlichten.
 • Koop je een papegaai van een particulier dan heeft deze vogel vaak al meerdere eigenaren gehad.
 • Ga niet op de verhalen af van de huidige eigenaar, als de vogel namelijk zo tam is en zo lief.....waarom verkoopt hij dan zijn vogel...
 • Lees ook de vele nadelen wat het soort vogel met zich mee brengt.
 • Koop aub geen kaketoe, ze zijn verschrikkelijk mooi maar o zo moeilijk in omgang, vaak belanden ze in het NOP of andere opvang.

Voor mensen die wel een vogel hebben aangeschaft de volgende tips:

 • Laat de vogel de eerste twee weken lekker met rust, het moet namelijk wennen aan de nieuwe situatie.
 • Geef je vogel geen aandacht in zijn eigen kooi, dit is zijn veilige haven en als je de vogel went aan het idee dat het om de haverklap aandacht krijgt in zijn kooi dan is het einde zoek, want dan zal de papegaai altijd om aandacht gaan vragen in zijn kooi, je krijgt dan een schreeuwende aandacht vragende papegaai waar je knettergek van gaat worden en die je niet lang in huis zult hebben, het rottigste is...........je hebt dit gedrag zelf gecreëerd.
 • Geef de papegaai gelijk een goede voeding, mooiste is 7 dagen in de week een goede pellet en 1 dag in de week een goed zaadmengsel erbij, bv op een zondag.
 • Wees consequent met de opvoeding.
 • Na die eerst twee weken rust is het tijd dat je ook weer rustig de relatie gaat opbouwen, de vogel moet namelijk vertrouwen krijgen in jou, ga niet gelijk als een dolle hond proberen de vogel in een korte tijd tam te krijgen want je behaald echt het tegenovergestelde, verdiep je in het opvoeden en doe alles stap voor stap.
 • Schreeuw nooit tegen je vogel, de papegaai zal dit aannemen als normaal gedrag en gaat ook schreeuwen, voorbeeld doet volgens......dit noemen ze negatieve aandacht.
 • Vloek nooit in bijzijn van de vogel, niets is ergerlijker dan je vogel verkeerde en domme woorden te leren, je krijgt hier echt spijt van.
 • Sproei je vogel even dagelijks af met lauw water, nooit in de avond....want de vogel mag niet nat de nachtrust in.
 • Papegaaien hebben minimaal 12 uur rust nodig.

Voor meer tips kun je het beste deze site even goed doorlezen, maar de belangrijkste staan wel hier boven.

 

Wees verstandig en verdiep je goed in een vogel voordat je ze gaat aanschaffen.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl